salam....

tetibe ari ni rase rajin....bleh??..hehehe...kan aku baru beli oven so arini nak buat perasmian la...memandangkan aku suke sangat dengan puding roti + bersos kastad...maka arini aku pun buat resepi ittew...

sangat mudah dan cepat untuk sediakan...resepi ni diambik dr majalah Pa & Ma..tapi dah lekat kat kepala coz terlampau suke...kalau p hotel, mmg cari nilah dulu....

bahan2nya...

Bahan A
500 ml susu cair
500 ml krim (x letak pun coz takde dlm stok la)
70 gm mentega (aku pakai butter)

Bahan B
250 gm gula
10 biji telur
1 sudu kecil esen vanila

Bahan C
750 gm roti (aku pakai 10 keping roti)
kekacang/kismis (optional)

How?
1. Bahan A di campur dan dimasak dengan api yang kecil hingga mendidih.
2. Bahan B pun campur dan gaul sehingga sebati (aku putar je la coz nak cepat).
3. Bahan c tu, rotinya dipotong2 dan letak dalam bekas nak masak. Tabur sikit2 ngan kekacang dan kismis.
4. Bahan A dan B dicampur...pastu tuang kat dalam bekas yang ada roti tu plak. aku tabur2 sikit ngan kekacang dan kismis kat atas sekali.
5. Masak kat oven dengan suhu 180' selama 30 minit/hingga masak secara double boil. (aku tak buat double boil pun coz takde bekas la).
6. dah siap....ada sos dia tau..sos kastad...mmg sedap kalau letak.




Sos kastad
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula

campur semua bahan..lepas tu masak kejap dengan api yang kecil. Bila nak makan, tuang atas puding....sedappppppp....