salam...
semalam aku berjaya jugak membuat kek lapis swak...yeay!!!..tak sia2 berguru dengan KAK CT SANIAH (seorang kakak yang telah ku anggap seperti saudara kandung)....Kak CT sekeluarga banyak berjasa kepada aku sekeluarga di perantauan nih...bukan takat ajar buat kek lapis jer tau!!!...:)
Aku ni terlampaulah suka kepada kek lapis masam manis..nak suh org buat segan lah plak, memandangkan haritu ada belajar buat dengan kak CT nih...makanya semalam aku gigihkan diri untuk buat dengan bantuan dua anak kecik (Khayra dan Damia)....yang sorang dah macam nak masuk oven..yang sorang lagi macam nak masuk dalam adunan..hehehe...macam tulah kalau ada anak2 kecik nih....kuatkan semangat jugak nak buat...
alhamdulillah, berjaya buat dan husband pun kata sedap.....yang penting apa suami katakan??...orang lain kater tak sedap, takpe...jgn 'dia'...hehehe...aku ni mmg tak pandai buat kek..so kalau kek tu menjadi dan rasanya sedap, mestilah suka.....apepun, kredit resepi adalah kepada BRO ROZZAN...kat blog dia banyak sangat resepi kek lapis swak.....aku ubah bhn ikut apa yg ader...
KEK LAPIS MASAM MANIS (HAW FLAKES)
Bahan-Bahan
10 biji telur (aku guna 8 biji jer sbb telor sini besar -AAA)
130 gm gula halus
450 gm mentega
1 sudu teh ovalette
1 tin susu pekat manis
50 gm jem raspberry (aku ganti jem strawberry)
250 tepung Hong Kong (tepung gandum ASDA jer yg ader)
100 gm Horlicks
secukup haw flakes
Cara:
1. Pukul mentega, gula dan ovalette hingga kembang. Masukkan telur sebiji sebiji, pukul lagi hingga kembang dan pekat.
2. Kemudian, masukkan susu manis dan jem lalu terus pukul dgn kelajuan yg paling rendah- saja untuk ratakan bahannya. Ataupun anda boleh juga kacau hingga sebati.
3. Sesudah itu, masukkan tepung dan horlicks lalu pukul lagi (dgn kelajuan yg rendah) atau dikacau rata-rata hingga sebati. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan dgn warna merah, hijau dan kuning atau warna pilihan anda.
4. Alaskan loyang 8" x 8" dgn kertas tracing dan griskan pada dasar dan keliling loyang. Ambil 2 senduk penuh adunan dan bakarlah berselang-seli warna dgn api grill kira-kira 200 - 210 darjah Celsius. Setiap lapisan dibakar kira2 selama 5-7 minit atau hingga masak. Aturkan haw flakes pada setiap lapisan ketiga.
6 comments:
nampak sedap.
kalau kaler dia pekat sikit mesti lagi best dan cantik!
wahh pandainya
kat sana pun ada asam haw flakes ke?ell ske kek lapis ni.
Salam dari S'pura...
Alhamdulillah, tahniah atas kejayaan anda membuat lapis haw flakes tu. Insya'allah, suatu hari anda akan menjadi lebih mahir lagi bak pepatah Inggeris, practice makes perfect.
wahh madeha u dah terer melapislah!! kagum sungguh nih hihii x rugi blaja wat kek lapis ngan kak ct, dahlah 'cikgu' baik...hihii kalu kt masia ni nk masuk kelas melapis maunyer beratus kine byr! hihiii nnti taun dpn leh la merasa kek lapis madeha plak ye..
wahh madeha u dah terer melapislah!! kagum sungguh nih hihii x rugi blaja wat kek lapis ngan kak ct, dahlah 'cikgu' baik...hihii kalu kt masia ni nk masuk kelas melapis maunyer beratus kine byr! hihiii nnti taun dpn leh la merasa kek lapis madeha plak ye..
Post a Comment